Україна готується до збільшення виробництва зернових культур у 2023 році

02-квітня-2023
`

Джерело

Україна планує збільшити посівну площу зернових культур в 2023 році з огляду на постійні зміни ринкових умов. Новий прогноз врожаю передбачає зростання посівних площ зернових культур та зниження посівних площ олійних культур, а також більш високий рівень врожайності.

Ці зміни в прогнозі врожаю зернових та олійних культур були обумовлені кількома факторами. Міністерство аграрної політики та продовольства оновило дані щодо посівних площ озимих культур, що призвело до збільшення посівних площ. Також сприятливим фактором є відносно сталий обсяг експорту продукції АПК на рівні 6 млн.т щомісяця та зменшення вартості логістики.

Робота «зернового коридору» буде продовжена на 120 днів, а збір врожаю майже всієї кукурудзи 2022 року буде завершено, що сприятиме збільшенню врожайності. Також спостерігається тенденція до зменшення ціни на добрива в порівнянні з попереднім періодом, коли був зроблений попередній прогноз.

Відновлення стабільності електропостачання дозволило поновити сушку зернових та олійних культур та додає більше впевненості на новий сезон. Активізація роботи по обстеженню та розмінуванню полів в деокупованих районах Миколаївської, Херсонської та Харківської областей також має позитивний вплив на прогноз врожаю.

Отже, в 2023 році очікується збільшення посівних площ зернових культур на рівні 1-2%, а зниження посівних площ олійних культур на 3-4%. При цьому, передбачається збільшення врожайності зернових культур на 5-7%.

Джерело