Податкова знижка для фізичних осіб: правові аспекти та умови застосування

19-липня-2023
`

Головне управління ДПС у Київській області надає інформацію про податкову знижку для фізичних осіб відповідно до законодавства. Згідно з Податковим кодексом України, податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, полягає в зменшенні загального річного оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного року. Ця знижка базується на документально підтверджених витратах на придбання товарів, робіт, послуг у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року.

Заробітна плата, що включає основну та додаткову заробітну плату, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які платяться платнику податку у зв'язку з трудовим наймом, враховується при розрахунку податкової знижки. Дивіденди, як платежі, здійснюються юридичною особою на користь власника корпоративних прав чи інших цінних паперів, що підтверджують право власності на частку (пай) у майні емітента. Податкова знижка обмежується загальним річним оподатковуваним доходом, одержаним у вигляді заробітної плати та/або дивідендів, за винятком певних ситуацій, визначених Податковим кодексом України.

Платники податків можуть включити до податкової знижки витрати на придбання акцій чи інших корпоративних прав, якщо їх емітентом є резидент Дія Сіті згідно з відповідним законом. Сума податкової знижки, нарахована платнику податку, не може перевищувати загального річного оподатковуваного доходу, отриманого у вигляді дивідендів, за винятком деяких дивідендів, що не підлягають оподаткуванню.

Таким чином, фізична особа-підприємець може скористатися податковою знижкою як фізична особа, якщо вона отримує доходи у вигляді заробітної плати та/або дивідендів від юридичних осіб, які мають статус резидента Дія Сіті.

Джерело