Оновлені правила обліку платників єдиного внеску: Що потрібно знати

02-грудня-2023
`

Податкова служба виконує вилучення з реєстру платників єдиного внеску — ФОПів на основі інформації з реєстраційної картки, наданої держреєстратором. Це відбувається після відповідних перевірок та проведення остаточного розрахунку (відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" № 2464-VI від 08.07.2010 року та Порядку № 1162, пункт 8).

При припиненні підприємницької діяльності ФОП, який має держреєстрацію, зберігає права, виконує обов'язки та несе відповідальність, передбачені для платників єдиного внеску, щодо сфери діяльності, яку він здійснював як ФОП (відповідно до Закону № 2464-VI, частина 4, стаття 6).

Останнім періодом, за який ФОП повинен обчислити та сплатити єдиний внесок, є період з дня завершення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснюється держреєстрація припинення підприємницької діяльності (згідно з Законом № 2464-VI, частина 8, стаття 9).

Головне управління ДПС у Київській області нагадало, що відповідні записи, зазначаючи дату та причину зняття з обліку платника єдиного внеску, вносяться до реєстру страхувальників, і дата внесення запису до реєстру страхувальників вважається датою зняття платника єдиного внеску з обліку.

 

Джерело