ФОПи України: Рекордна Кількість та Регіональні Відмінності

05-вересня-2023
`

Наразі в Україні спостерігається цікава тенденція у сфері малого та середнього бізнесу. Незважаючи на низку викликів, включаючи повномасштабну війну, кількість фізичних осіб-підприємців (ФОП) продовжує зростати та навіть встановлює нові рекорди.

На початок осені цього року, в Україні офіційно функціонує 2 052 326 ФОПів. Наприклад, у червні було зареєстровано 31 477 нових ФОПів, що є рекордним показником за останні три роки. Середньомісячно реєструється близько 25 тисяч нових ФОПів.

З іншого боку, протягом періоду з квітня 2022 року по вересень 2023 року припинили свою діяльність 290 910 ФОПів, що становить середньомісячно близько 17 тисяч закритих ФОПів.

Важливо відзначити, що вплив повномасштабної війни відчутний в різних регіонах України. Найбільша різниця між кількістю відкритих та закритих ФОПів спостерігається в прифронтових регіонах та областях, де відбуваються або відбувалися бойові дії.

Зокрема:

  • Донецька область втратила 8,2 тисячі підприємців.
  • Харківська область - 7,1 тисяча.
  • Херсонська область - 4,5 тисячі.
  • Луганська область - 3,7 тисячі.
  • Запорізька область - понад 2 тисячі ФОПів.

З іншого боку, є регіони, де кількість відкритих ФОПів перевищує кількість закритих. За відповідний період, найбільше нових ФОПів з'явилося у Києві (+12,9 тисяч), на Львівщині (+12,3 тисячі), та в Дніпропетровщині (+8,6 тисяч ФОПів).

 

Джерело